Neohodnoceno

Čát Čapát Biryani masala

Momentálně nedostupné
75 Kč

Složení: sůl, paprika, chilli, koriandr, hřebíček, zelený kardamom, kmín, černý kmín, skořice, černý kardamom, bobkové listy, kurkuma, zázvor, česnek, černý pepř, sušené mango

Vyrobeno v České republice

 

Biryani masala recept:

Ingredience:

Kuře 600 gramů

Rýže Basmati 300 gramů

Cibule střední velikosti, na plátky 200g

Postup:

100 g nakrájené cibule osmažte na troše rostlinného oleje, dokud nebude tmavě zlatá. 

 

Ingredience: 

2 střední rajčata (100g), sekaná 

Citronová šťáva 1 až 2 lžíce

Jogurt 200 gramů

Olej 8 až 10 polévkových lžic

Zázvorovo-česneková pasta 1 lžíce

Čerstvý nebo sušený koriandr 

50 gramů mléka

šafrán , přidejte do něj zafran a odložte stranou.

Mouka hladká 250 gramů

Postup: 

  1. Do mléka přidejte šafrán a odložte stranou
  2. Omyjte rýži, zalijte ji vodou a odložte stranou půl hodiny před vařením.
  3. Kuřecí kousky umyjte a osušte, vložte do hrnce a posypte 1 lžičkou citronové šťávy a špetkou soli, dobře promíchejte a nechte 5 minut odpočívat.
  4. Vezměte misku, vložte do ní 200 g jogurtu, přidejte do ní masala koření označené a dobře promíchejte, pak do ní přidejte koření chilli  podle chuti, dobře promíchejte a nechte stranou.
  5.  Smíchejte těsto z obyčejné mouky a trochy vody a dobře ho promíchejte a připravte těsto. 

Příprava kuřecího masa:

  1.  Vložte 50 g oleje do hrnce na mírném ohni, přidejte do něj koření masala, promíchejte v oleji pomocí lžičky a koření smažte 30 sekund, poté do něj přidejte zbylou nakrájenou cibuli a míchejte, dokud cibule nezíská světle růžovou barvu.
  2. Vložte kousky kuřete do hrnce, zvyšte teplotu,  přidejte také 1 polévkovou lžíci zázvoro-česnekové pasty a smažte, dokud se barva kuřete nezmění na bílou, bude to trvat asi 2 minuty. Nyní se teplo sníží na střední a míchejte kuře, dokud nezmění na světle zlatou barvu, bude to trvat asi 5 až 7 minut.
  3. Poté do hrnce přidejte směs jogurtů a minutu vařte na vysokém plameni, poté zredukujte na střední a přidejte nakrájené rajče, nasaďte víko hrnce a vařte 5 minut. Po 5 minutách sejměte víko. Dobře promíchejte a podle chuti zkontrolujte chuť soli a chilli a podle potřeby přidejte. Přidejte také zbytek citronové šťávy. 
  4. Zvyšte teplotu a míchejte, dokud se rajče nerozbije a voda se neodpaří. Poté snižte teplotu na střední, pokračuje v míchání, dokud se olej neoddělí od kuřete. Bude to trvat asi 5 až 7 minut.
  5. Nyní přidejte alespoň 1 šálek vody, nasaďte víko a nechte vařit po dobu 5 minut při nízkém žáru, výsledkem bude hustá omáčka.

Příprava rýže:

  1. Vezměte si hrnec, přidejte 2 litry vody, přidejte sůl podle chuti a nechte vodu vařit. Poté přidejte rýži. Rýže by se měla vařit 20 minut. Zkontrolujte. Rýže by měla být téměř hotová, neměla by být měkká. Zbytek vody vylijte.

Dokončování:

  1. Olej ze smažení cibule přidejte do hrnce s masem, pak přidejte kuřecí masalu, kterou rozprostřete. Přidejte koriandr, polovinu smažené cibule a poté nedovařenou rýži. Na rýži dejte zbytek cibule,  koriandr a na to rozprostřete šafránovo-mléčnou směs.
  2. Zakryjte víčkem a uzavřete pomocí těsta tak, aby pára během vaření nemohla vyletět z hrnce.
  3. Připravený hrnec položte na plamen, při vysoké teplotě pouze po dobu 1 minuty, poté snižte teplotu po dobu 10 minut, poté dále snižujte na velmi nízké po dobu 15 minut. Tento proces bude trvat asi 25 až 30 minut.
  4. Vypněte sporák a počkejte 5 minit, pak začněte otvírat. Použijte nůž k odřezání pečeť těsta a otevřete víko. 
  5. Biryani si vychutnejte s jogurtovou omáčkou a zeleným salátem. Přejeme dobrou chuť!

 

 

Zpět do obchodu